Meer info? Bel ons!  +32 15 27 71 02

Hoe kies je de juiste verpakkingsmachine voor jouw voedingsproduct 

1/ WAT IS DE FUNCTIE VAN DE VERPAKKING?

Functie 1: Beschermen en conserveren

Je product moet beschermd worden om aantasting door bvb. lucht, stof en vocht te voorkomen. Niet alleen voor hygiënische redenen maar ook om de houdbaarheid te optimaliseren en zelfs te verlengen. (bvb. begassing in traysealers)

Functie 2: Verkopen en informeren

Een verpakking moet aantrekkelijk ogen
voor de klant. De verpakking verkoopt het
product dat erin zit. De verpakking is ook
een communicatiemiddel. Allerlei informatie
zoals prijs, ingrediënten, houdbaarheidsdatum,
lotnummer enz… moet op de verpakking terug
te vinden zijn.

Functie 3: Distribueren en transporteren

Voedingsproducten moeten gebundeld worden
en makkelijk en veilig transporteerbaar zijn, zowel
voor de distributie (palletten, grootverpakkingen)
als voor de consument (bvb. aardappelen in
een zak, koekjes in dozen, bereide maaltijden in
bakjes, brood in een broodzak, take-away ko e,
enz…)

Functie 4: het gebruik en hergebruik faciliteren

Daarmee bedoelen we dat het openen, sluiten en
doseren makkelijk moet gaan.

2/ WELKE PRODUCTIESNELHEID WIL JE BEHALEN EN
WAT ZIJN DE SPECIFICATIES VAN JOUW PRODUCT?

Hoeveel producten/uur kan je momenteel verpakken? Naar welke hoeveelheden wil je evolueren in de toekomst? Zijn er pieken en dalen in de productie? Hoe ga je dat opvangen? Dit is een belangrijke vraag want het antwoord bepaalt de mate van automatisatie die nodig is. Elk type verpakkingsmachine bestaat in een manuele, semi-automatische of volautomatische versie. De snelheid wordt in grote mate bepaald door de graad van automatisatie.

Een ander aspect dat mede de productiesnelheid bepaalt zijn de productspecifi caties. Daarmee bedoelen we de afmetingen, het gewicht, de vorm, enz… van jouw producten. Elke machine heeft haar beperkingen!

3/ WELKE VERPAKKINGSMATERIALEN WIL JE GEBRUIKEN?

De wereld van verpakkingsmaterialen (bvb. film, bakjes, karton) is enorm uitgebreid. De mogelijkheden zijn eindeloos maar de meeste machines kunnen maar werken met een aantal type consumables. Het klimaat is een hot item. Plastic staat onder druk. Maar kan je machine wel met biomaterialen werken? Ook deze overweging dien je op voorhand te maken, wil je niet voor verrassingen komen te staan.

4/ WAT IS MIJN BUDGET?

Verpakkingsmachines bestaan in allerlei uitvoeringen, vaak nog uit te breiden met verschillende opties. Bepaal op voorhand je budget en over hoeveel tijd je je investering wil terug verdienen. Stel jezelf ook de vraag welke kosten je reduceert met de installatie van een nieuwe verpakkingsmachine (bvb. werkuren).

5/ SERVICE-NA-VERKOOP

Heeft jouw leverancier een eigen technische dienst? Na de aankoop moet de machine geleverd en geïnstalleerd worden. De operator moet opgeleid worden. Stel jezelf eens de vraag wat er gebeurt als je verpakkingsmachine in panne valt? Wat is de interventietijd? En wat met het onderhoud? De dienst-na-verkoop wordt vaak over het hoofd gezien tijdens het aankoopproces maar dat is onterecht. Echter, om een vlotte werking

en een lange levensduur van jouw machine te garanderen moet je kunnen terugvallen op een goede technische dienst. Met de aankoop van een machine ga je een lange-termijnrelatie aan met je leverancier. Maak dus een bewuste keuze.

Als je het antwoord op deze 5 vragen kent, ben je klaar om de markt te verkennen. Dit is je checklist waar je telkens moet naar refereren in elk gesprek met een machineleverancier. Het is niet nodig om al die technische termen te kennen. Dat is de taak van je machineleverancier. Hij moet je inspireren en adviseren. Sta zeker open voor suggesties want vaak hebben zij ideeën waar je zelf nooit op gekomen was. Op het einde van de rit moet jouw keuze van verpakkingsmachine een oplossing zijn voor je huidig verpakkingsprobleem. Een goede leverancier helpt je hierbij!

 

Waarom Best Matic Packaging Solutions?

Betrouwbaar advies

Sterk service team

Ruim machinegamma

Ervaren vakexperts

Hoge productkwaliteit

Blik op de toekomst

Best Matic Packaging Solutions

Blarenberglaan 21,

2800 Mechelen